De Race

Beste Schippers!
Schrijf jij je ook in voor de race waar elke zichzelf respecterende eigenaar van een visserman niet omheen wil?!

_MG_1241 (Small)
Foto: Willem Plet (Zeilen Magazine)

Zeilen met een visserman gaat vaak ook over behendigheid. Velen van ons kennen het gevoel. Het bovenwindse joontje is gespot, de benedenwindse ligt gunstig, voorbereidingen worden getroffen. De stuurman legt het schip boven het bovenwindse joontje, de kenterschoot gaat erin. Het eerste rif is gestoken. Op het teken van de schipper gaat de fok naar beneden, de kenterschoot aan, zwaard wat op maar nee, toch wat meer zwaard, het roer een beetje om. Kenterschoot wat verder door om het later weer wat te vieren. Langzaam drijfthet schip op de joon aan. Joon pakken, omlopen en halen maar….een snoekbaars, blei, blei, blei, botje…er is in ieder geval wat gevangen…’s Avonds aan de borrel vindt iedereen het een goede prestatie… Ook dat is varen met een visserman.
De organisatie van de Kenterschootrace probeert al deze geneugten van het varen met traditionele visserijschepen samen te voegen in een evenement waarin het om snelheid en behendigheid, maar ook om slimmigheid gaat. Denk je een snelle racer te zijn, beperk je dan tot het varen van een wedstrijdbaan. Maar ben je een behendig schipper met vissermankwaliteiten, dan kan het wel eens lonend zijn om extra punten te verdienen door het zetten en halen van een aantal dobbers. Wat in ieder geval door de wedstrijdcommissie zeer gewaardeerd zal worden is als jullie gaan dwarsliggen, of beter gezegd: met het schip al kenterend over de finish komen. Welke visserman kan dit nog? Voor hen die nog een beetje oefening nodig hebben: kijk maar eens hier (mini-cursus droogkenteren uit de oude doos).

WAT MEE TE NEMEN

Naast een strijdlustig gevoel in positieve gemoedstoestand en een schip met kundige bemanning die niet verstoken is van de nodige dosis humor, is het voor alle deelnemers aan te raden minimaal twee jonen met deugdelijke ankers en duidelijke vlaggen met het visserijnummer of naam erop mee te nemen. Iets handigs om de dobbers uit het water te vissen mag je zelf bedenken. Voor de bonuspunten is een kenterschoot uiteraard onontbeerlijk. Geloof ons, je zult hem nodig hebben.

ETEN

Het (optionele maar niet te missen) gezamenlijke zaterdagavonddiner is elk jaar een hoogtepunt op het droge. Daar krijg je na je inschrijving uiteraard zo snel mogelijk bericht over. Denk aan ca. € 16,- per couvert. Behoefte aan vegetarisch of andere wensen? Geef het t.z.t. aan bij de inschrijving: dan kunnen wij daar rekening mee houden.

KOMENDE JAREN

Ieder jaar: het weekend voor hemelvaartsdag. Noteer dus maar vast: de Kenterschootrace 2025 wordt gehouden in het weekend van 24 en 25 mei.